Geen verzendkosten, gratis thuis bezorgd. WhatsApp 06-82420335
Terug naar overzicht De horloge geschiedenis vanaf de oorsprong tot nu!
Blog / 19 Jan 2023

De horloge geschiedenis vanaf de oorsprong tot nu!


Op de dag van vandaag draagt bijna iedereen een horloge of heeft er één in zijn of haar bezit. Iedereen weet hoe laat het is en de tijd is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. U kunt bijna zeggen dat wij ons laten leiden door de tijd maar hoe is de tijdmeting eigenlijk ontstaan? Wat is de geschiedenis van het horloge? Wij nemen u graag mee naar hoe het allemaal begon!

 

Voordat wij u meenemen naar de geschiedenis van het horloge, nemen wij u eerst mee naar de tijdmeting. Wist u dat het oudste en simpelste manier om de tijd af te lezen met water begon? Deze waterklok werd al rond de zestiende eeuw voor Christus gebruikt en is door de oude Egyptenaren en Babyloniërs uitgevonden. Met behulp van stromend water, waarmee de hoogte van de waterspiegel veranderde, kon op een schaal het verloop van de tijd worden gemeten. De waterklok kon ook 's nachts en bij bewolkt weer gebruikt worden, maar was lange tijd niet heel nauwkeurig. Het werd dan ook enkel gebruikt voor korte tijdmetingen.

De oude Egyptenaren en de Babyloniërs vonden beiden ook zonnewijzers uit om de tijd mee te meten. De oudste zonnewijzers waren obelisken en schaduwklokken. Met behulp van de schaduw van de zon, die constant aan de hemel verschuift, kon het tijdstip van de dag vastgesteld worden.

Oudste zonnewijzer in Nederland, Utrecht.

In de jaren, eeuwen die volgden werden verschillende manieren uitgevonden om de tijd waar te nemen. Denk hierbij aan kaarsen met streepjes om te kijken hoe lang een kaars brandde en de zandloper die tussen de 12e en 14e eeuw zijn intrede maakte. In de middeleeuwen werd de behoefte naar een veel nauwkeuriger uurwerk gevoed vanuit de kloosters, waar monniken een vast dagritme volgden. In de 14e eeuw werd de klok uitgevonden door de Fransman Gerbert, ook wel bekend als paus Silvester II.

Paus Silvester II


Het horloge, een draagbaar uurwerk. Het woord horloge vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Het betekent letterlijk ‘uurwerk’ in het Frans. Het wordt in Frankrijk dan ook vaak gebruikt om een klok aan te duiden, maar in Nederland bedoelen we met horloge eigenlijk altijd het kleine, draagbare uurwerk.

De volgende stap was het verkleinen van de klok. De meeste historici zijn het erover eens dat Peter Henlein (1485-1542) het horloge heeft uitgevonden. Van beroep was hij slotenmaker en klokkenmaker in Neurenberg. Benieuwd hoe die eerste horloges er uit zagen? Ze waren ovaal van vorm en werden daarom ook wel ‘de Neurenbergse eieren’ genoemd. Henlein is dan ook zo’n tien jaar bezig geweest met het ontwikkelen van het horloge. Op het horloge kon je alleen nog het uur volgen, de minutenwijzer was er nog niet.

        

Horloges bestonden lange tijd in de vorm van zakhorloges en er wordt dan ook veel gedebatteerd over wie de daadwerkelijke uitvinder is van het polshorloge. Namen zoals Abraham Louis Breguet (1747-1823), Jacquet-Droz & Leschot en Patek Philippe (1812-1877) worden genoemd als de uitvinder van het polshorloge. Algemeen wordt aangehouden dat Patek Philippe het eerste polshorloge heeft uitgevonden aan het einde van de 19e eeuw. Het werd toen voornamelijk gedragen door vrouwen, het werd namelijk gezien als een vrouwensieraad.

In 1904 vroeg de beroemde luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont aan zijn vriend Louis Cartier om voor hem een klok te maken waarmee hij tijdens het vliegen de tijd kon zien. Net als andere piloten droeg hij een zakhorloge met zich mee maar tijdens het vliegen was dit niet altijd gemakkelijk te gebruiken. Cartier maakte een uurwerk in een rechthoekige kast van 350mm lang en 250mm breed. De tijd werd aangegeven door Romeinse cijfers en in kleine Arabische cijfers werden de seconde aangegeven. Het horloge had drie wijzers: voor uren, minuten en seconden. Het horloge werd met een lederen band om de pols van de piloot gemaakt. Louis Cartier noemt het horloge Santos en het model wordt op de dag van vandaag nog steeds geproduceerd.

 

Gezien de populariteit van Cartier in Parijs, verkocht hij ook andere van deze horloges aan mannen. Dit werd onder meer een succes omdat militairen, tijdens de 1e wereldoorlog, het veel prettiger vonden om de tijd af te lezen van een polshorloge dan van een zakhorloge. Vanaf die tijd werd een polshorloge ook door veel mannen gedragen.

 In 1969 kwam de laatste grote ontwikkeling; in plaats van een veer voorzag een batterij het mechanisme van de kracht om de wijzers rond te laten draaien. Op 25 december 1969 lanceerde Seiko in Tokyo het eerste Quartz horloge ter wereld, de Seiko Quartz Astron en gaf daaropvolgend de patenten vrij voor de wereld.

Inmiddels is het horloge uitgegroeid tot een sieraad dat gezien mag worden! Vele merken hebben een uitgebreide en schitterende collectie waarbij verschillende stijlen worden gecombineerd met de nieuwste trends en ontwikkelingen. Denk hierbij aan de smartwatch, dit is niet meer weg te denken in deze tijd. Ook worden historische modellen gecombineerd met de moderne tijd en stijl van nu waardoor er een schitterende, nieuwe collectie ontstaat. Maak kennis en laat u verrassen met al het mooist wat horlogemerken te bieden hebben!

 

Slotlaan 254-256 | 3701 GV Zeist